VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Skiër met claim van een ton bij reisverzekeraar aan het verkeerde adres

Geplaatst op: 11-12-2018, 15:09:05

Unigarant hoeft geen € 100.000 opzij te leggen om een ongelukkige wintersporter te compenseren. De man veroorzaakte bij een skiongeluk letselschade bij een andere skiër en wendde zich tot zijn reisverzekeraar om de schadeclaims die hij kreeg te vergoeden. Hij vindt dat Unigarant hem had moeten waarschuwen dat de wintersportdekking geen aansprakelijkheidsdekking biedt. Kifid wijst die argumentatie af.

De skiër die het skiongeluk veroorzaakte betaalde al bijna € 30.000 aan het slachtoffer. Over een kleine € 70.000 loopt bovendien nog een gerechtelijke procedure. Het eerste bedrag vordert hij zonder meer van Unigarant, het tweede voorwaardelijk.

Een dag voor hij in januari 2015 op skivakantie ging, heeft hij Unigarant gevraagd de dekking van zijn doorlopende reisverzekering uit te breiden naar wintersportdekking. Hij vindt dat hij daarbij onvoldoende is voorgelicht. Volgens de skiër mocht hij veronderstellen dat de verzekering dekking zou bieden voor het ingetreden risico. “Het had op de weg van Verzekeraar gelegen hem er expliciet op te wijzen dat de Verzekering met wintersportdekking geen aansprakelijkheidsdekking bood voor aan een derde toegebrachte (letsel)schade”, betoogt hij bij de Geschillencommissie.

Geen vraag om advies

Volgens Unigarant is het echter een feit van algemene bekendheid dat een reisverzekering geen dekking biedt voor aansprakelijkheidsrisico. De man heeft bovendien niet gevraagd om advies, dus hoefde de verzekeraar naar eigen zeggen er niet op te wijzen dat aansprakelijkheid niet onder de polis valt.

De Geschillencommissie geeft Unigarant gelijk. De man is met zijn claim aan het verkeerde adres. Het is niet gebruikelijk dat een reisverzekering dekking biedt voor aan een derde toegebrachte letselschade, aldus Kifid. “Tegen dit risico biedt een andere verzekering, een aansprakelijkheidsverzekering, dekking.”

Geen zorgplicht

Ook van een zorgplicht van Unigarant was geen sprake, bepaalt de commissie. Een verzoek om de verzekering uit te breiden met wintersportdekking is volgens de uitspraak van de Geschillencommissie geen aanleiding om het aansprakelijkheidsrisico onder de aandacht van de consument te brengen. Unigarant hoefde niet te waarschuwen en heeft de schadeclaim terecht afgewezen. Het advies van Kifid is bindend.

Bron: publicatie van Paul de Kuyper van 11 december 2018 op www.amweb.nl

Vorige pagina